Reaktywacja WNS [;
Temat z pogranicza fizyki i matematyki
Wiec zacznijmy od tessetractu. Jest to 4-o wymiarowy odpowiednik sześcianu. Narysować można go przez analogię. Tu mały przepis na tessteract :
-Rysujemy dwa punkty
-Łączymy je linią
-Rysujemy drugą taką linię (ważne żeby była równoległa do pierwszej i obie były tej samej długości)
-Łączymy je liniami
-I tym oto sposobem mamy kwadrat ;]
-Za pierwszym kwadratem rysujemy drugi
-I łączymy z pierwszym za pomocą linii odpowiednimi wierzchołkami
-Mamy sześcian
-Teraz rysujemy drugi sześcian (za tym "pierwszym")
-I łączymy odpowiednie wierzchołki liniami
-Gratuluje właśnie sam narysowałeś(aś) tesseract
Oczywiście można iść dalej tym tropem i narysować 5-, 6-, 7-,...n-ract
Obeznanych w temacie prosze o dopełnienie luk z mojego postu ew. o pisanie czegoś na temat wymiarów
To może o simplexach takie trójkąciato czworościanowate, znaczy że bierzemy sobie czworościan znajdujemy w czwartym wymiarze punkt jednakowo odległy od wszystkich innych (powodzenia) łąćzymy i mamy ładną czterowymiarową bryłkę. Jej rzutem na płaszczyznę jest pentagram foremny wpisany w pięciokąt. Dla wyższych wymiarów rzutami są odpowiednio sześciokąt foremny z przekątnymi siedmiokąt itd.
Oooo fazy z simplexami jeszcze nie slyszalem [; btw. ostatnio probowalem przeksztalcic osmioscian foremny na czwarty wymiar ale nie moglem znalezc analogii prz rysowaniu : / A z tego co mi wiadomo 4-wymiarowy odpowiednik osmioscianu to tez foremna figura i zawiera w sobie 5 takich osmioscianow... tylko ze wlasnie ta 5 mnie dobija i nie moge tego rozkminic bo jak bym nie probowal zawsze wychodzi 4 : /
Użytkownik
Czy jeśli nie zrozumiałam nic z twojej wypowiedzi,
znaczy, ze jestem głupia ? ;]
Jesli nic nie zrozumialas z mojej wypowiedzi to znaczy ze nie jestes lisem i ze ja jestem glupi x]
No a ja wyczailem calkiem fajna rzecz
tam ta da da tam ta dam :
Generator kwantowych fraktali :
http://quantumfuture.net/quantum_future/applets/qf.html
zajebiste
btw polecam octahedron ;] ladny jest
a tu zrodlo :
http://arkadiusz.jadczyk.salon24.pl/27325,index.html
[; have a fun